29.3.2024, 11:00
» » »

Технологія вирощування цибулі

 

Вирощування ріпчастої цибулі

Цибуля, так як її правильно доглядати

Ріпчаста цибуля -  багаторічна рослина. Це означає, що в перший рік з насіння виростає цибулинка діаметром 1 -2,5 см (цибуля-севок), на другий рік з неї оформляються великі цибулини (цибуля-ріпка), а на третій рік з цибулин виростають стрілки-квітконоси, в яких містяться насіння.  

За здатністю рослини утворювати певну кількість цибулин (розгалуження) всі сорти цибулі можна поділяють на мало-, середньо- і багатогніздові. Другим критерієм  є смак - бувають сорти гострі і солодкі.  

Кожен сорт цибулі оригінальний в області агротехнологій. Одні виростають з севка і вибірки, деякі -  в однорічній культурі з насіння, інші - посівом насіння або розсадою.  

Краще, якщо на ділянці, на якій ви плануєте посадити цибулю, раніше росли огірок, кабачок і гарбуз, які часто удобрювались органічними речовинами.   

Вимоги до вибору місця посадки

Цибуля - досить холодостійка рослина. Вона без проблем витримує весняні заморозки, хоча сходи можуть загинути при температурі -2-3 ° С. Оптимальна температура для росту листя 15-25 ° С. Більш-менш дорослі рослини здатні витримувати заморозки до мінус 7 ° С і спеку понад 35 ° С.  

Технологія вирощування цибулі з насіння вимагає багато світла. Полив рослини необхідний найбільше в перший період вегетації, а для визрівання цибулин потрібна суха і спекотна погода.

Цибуля не буде рости на неродючих грунтах. Вона має слабку кореневу систему і потребує багато поживних речовин.   

Ділянку для цибулевої грядки потрібно очистити від бур'янів. Грунт нейтральний, із показником кислотності - рН 6,4-7,9.  

Для того, щоб урожай був високим, з осені в грунт вносять перепрілий гній, перегній, різні компости з розрахунку 3-5 кг / м2 або пташиний послід - 1-2 кг / м2. Хорошим добривом є також деревна зола в дозі 0,5-1 кг / м2.  

Свіжий гній під цибулю не підходить. Його внесення веде до того, що бурхливо наростає зелена маса, а формування цибулин відбувається пізно, рослина часто хворіє і погано зберігатися.  

Цибулі потрібні мінеральні добрива. Спочатку йому дуже необхідний азот і калій, пізніше, при формуванні цибулини, буде потрібний калій і фосфор.  

 

Основні поради для вирощування цибулі

Від якості цибулі севка залежить весь врожай цибулі-ріпки. Севок отримують з насіння, званих цибулею-чорнушкою. Для посіву використовують сухі або намочені насіння. Замочування краще робити при кімнатній температурі за 2-9 днів до планованої посадки (не забувайте міняти воду) або в теплій воді (40 ° С) протягом 8:00.  

Сіють цибулю восени або навесні, як тільки дозволить грунт. Поверхня грядок повинна бути пухнастою і рівною, ретельно вирівняйте її граблями. Ширина грядки 1 м. Відстань між рядками, куди висівають насіння, 12- 15 см. На 1 м2 потрібно приблизно 9-10 г насіння.

 

До уваги
Вирощуйте цибулю правильно!Радимо прочитати нашу статтю "Цибуля від 70 недуг", у якій ви зможете дізнатись цілющі властивості цибулі, основні рекомендації щодо застосування рослини у лікувальних цілях, а також найсмачніші рецепти, які підготували для вас юннати.
 

Насіння закривають тонким шаром перегною (1 - 1,5 см, а потім торфом або листовий землею. Якщо ви садите севок, то беріть цибулинки діаметром 0,8-1,6 см. Перед посадкою їх перебирають, відкладаючи кращі. Якщо в попередньому році була підозра на захворюваність несправжньою борошнистою росою, севок обов'язково треба знезаразити - за 10-15 днів до посадки.

Висаджують севок у вже прогрітий грунт (зазвичай на початку травня). Рекомендується його обрізати «по плічко», а при можливості дати намокнути в «особливій рідині» (її роблять з 6 частин води і 1 частини сухого гною) півдня або день. На грядці севок треба садити в 3-5 рядків з відстанню між ними 20 см. Посадка повинна бути не надто глибока, цибулини не рекомендується утапливать в землю, а й випирати вони теж не повинні. Посаджений севок вкривають двома см перегною.

Севок, що висаджують під зиму, найкраще обробляти на високих грядках, щоб уникнути затоплення навесні. Гряди роблять більш родючими шляхом внесення перегною, мінеральних добрив і золи. Терміни висадки цибулі-сіянки - кінець вересня - перша половина жовтня. Рекомендована глибина посадки 3- 4 см , відстань між рядами 20- 25 см, між цибулинами в ряду 4 - 5 см. На ділянку додають перегній або торфокомпост шаром 2-2,5 см. Зверху краще прикрити сухим листям, солом'яним гноєм і т.д.

 

Як зробити смачну мариновану цибулю?

По перше робимо маринад: змішуємо з водою цукор, сіль, оцет. Маринад кип'ятити не треба. Воду для маринаду можете брати вже кип'ячену або просто питну охолоджену.

По друге нарізаємо цибулю, яку будемо маринувати, так, як вам подобається. Зазвичай шаткують півкільцями.

По третє складаємо в банку або іншу зручну для вас ємність, заливаємо маринадом. Коли ви замаринували цибулю в оцті, прибираємо ємність в холод на 30 хвилин. Цибуля швиденько замаринується, і її вже можна подавати до столу. Цибулька готова до вживання

 

Догляд за сходами, та поради для отримання гарного врожаю

Перші 2-3 тижні - необхідно поливати рослини (особливо при утворенні листя та нових коренів) і розпушувати землю.  

Якщо земля при підготовці грядок була добре удобрена, додаткової підгодівлі севок не вимагає. Але сходи посадженої зимою цибулі все ж можна підгодувати навесні. Після танення снігу полити розчином - 10 г сечовини і 15 г калійної солі на 10 л води. У міру зростання, цибулю рівномірно проріджують, залишаючи відстань між рослинами 8 - 10 см.  

Для отримання якісного врожаю цибулі-ріпки треба стежити, щоб вона не утворювала стрілок (якщо це сталося, їх потрібно обламувати), і підживлювати азотними і калійними добривами. Також важливо тримати грунт на цибулевих грядках завжди розпушеній (глибина розпушування до 4-5 см ). Зазвичай протягом літа досить провести 4-5 прополок.  

Коли починають формуватись цибулини, необхідно знову внести фосфорно-калійну підгодівлю: 10-15 г / м2 калійної солі і 15-20г на 1м2 суперфосфату або 20-25г на 1м2 нітрофоски, найкраще у вигляді розчину.  

Збір урожаю севка: як тільки листя рослин почнуть жовтіти і втрачати еластичність, цибулини підкопують совком, вибирають з грунту і розкладають на грядці для підсушування. Після висушування листя прибирають, а здорові цибулини відибрають для зберігання. Для подальшого вирощування цибулі-ріпки відбирають севок діаметром 0,8- 2 см . Зберігають цибулю-севок в ящиках висотою 20- 30 см . Оптимальна температура зберігання- 18-20 ° С.

 

Категорія: Овочівництво | 2015-09-10 Автор: |
Переглядів: 8830 | Рейтинг: Публікація 4.1/5| Оцінили: 7 | Коментарі: 2
Всього коментарів: 2
Admin пишет: | 2015-11-22 | 21:59 #2 Страница с комментарием
Admin Дуже цікаве питання. Пришліть будь-ласка мул із озера Неро за нашою адресою і ми обов'язково дослідимо особливості вирощування червоної цибулі на ньому   thumb
Like | 0
Віктор пишет: | 2015-11-21 | 23:12 ( E-mail ) #1 Страница с комментарием مٌزعج
аватар отсутствует Дуже цікава і докладна стаття. А що ви можете сказати про червоний лук? Чи є якісь особливості його вирощування? Які особливості грунту найкраще подходять для оптимального вирощування? Під Ростовом Великим, який стоїть на березі озера Неро, завжди продають червоний лук. Може бути цей якось пов'язано? Якийсь особливий мул?
Like | +1
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: